Skip to content

Eindelijk weer eens de zeepkist op!

Eindelijk weer eens de zeepkist op!

 

Een tijd lang dacht dat ik klaar was met het vertellen van mijn verhaal op podia, maar de afgelopen periode kwam ik erachter dat ik spreken juist wel heel leuk vind. Die tijd was voor mij, net als voor veel anderen, er eentje van reflectie – wat is nu echt belangrijk, waar word ik gelukkig van en hoe deel ik mijn tijd in? Ik besefte dat mensen meenemen in vele o ja-momenten mij oprecht gelukkig maakt en daarom besloot ik anders.

 

Net als alles heeft ook spreken voor publiek zo zijn fases. Mijn eerste ervaring met spreken in het openbaar was een kassabespreking, een vergadering met alle medewerkers die achter de kassa werken. Ik was destijds hoofd van deze club. Wat vond ik dat eng, zeg! Ik ontwikkelde dit door, werd steeds zekerder van mezelf en stap voor stap ging ik van werkbesprekingen naar de eerste bijeenkomsten waar ik ‘in het wild’ mijn verhaal vertelde.

 

Het begin was vaak eerst een beetje stuntelig. Maar als ik eenmaal in mijn verhaal zat, dan praatte ik vijf kwartier in een uur en dat was voor menig luisteraar te snel. Natuurlijk kreeg ik hier feedback op,  wat mij dan weer onzeker maakte. En ook het accent dat ik heb, werd veelvuldig opgemerkt. Ik besloot hiervoor naar logopedie te gaan. En dat deed ik ook totdat ik mij realiseerde: wil ik als Monique op het podium staan, dan hoort dat accent gewoon bij mij. Het langzaam spreken gaat steeds een beetje beter, behalve als ik iets spannends vind. Dan bemerk ik dat ik de snelheid er weer ingooi. Gelukkig is dit ook bewustwording, dus nu trap ik op mijn eigen rem en kom ik weer terug in mijn verhaal.

 

Eindelijk heb ik de vorm van spreken gevonden die ik leuk vind, die past bij mij en bij mijn missie. Op zondag 5 juli hielden wij bij Jumbo Monique Zwaagdijk een Retail safari* in combinatie met een Jeelink anti-verspillingsdiner, waar er gekookt werd met gered voedsel. De meubels voor deze activiteit waren afkomstig van de kringloop. De gasten die ik verwelkomde, waren afkomstig van het fCN, een netwerkclub uit het Amsterdamse. Ik nam ze mee in hoe simpel je duurzaamheid kan toepassen in je eigen leven en dat dit vooral leuk, sexy en speels kan zijn.

 

Dus ja, ik ga vanaf 1 september weer met mijn zeepkist door het land, vergezeld van mijn nieuwe boek Voorbij de THT en ons Jeelink bewustwordingsspel, om burgers te inspireren en te laten zien hoe het anders kan.  En dat is nu net waar ik gelukkig van word!

 

* Onze Retail Safari’s nemen je mee in het theater van de supermarkt, we laten je ervaren hoe de toekomst van de detailhandel eruitziet, door je te inspireren met innovatieve winkels en de nieuwste trends. Maar nemen je ook mee in wat jijzelf kan doen om je leven duurzamer in te richten.

handtekening Monique Ravenstijn
 
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lees ook

 
Boek oud-Texelse over bewuster kijken naar de samenleving
Jumbo Monique wil een mooiere wereld Jumbo Monique,...
Weet wat je eet
Heerhugowaard- Iedereen weet dat je beter een wortel kunt...