Skip to content

Getoeter en geblaat

Getoeter en geblaat

“Er is zoveel dat wél kan”, volgens Monique Ravenstijn, ondernemer van een supermarkt in Zwaagdijk en Heerhugowaard. Nu reed ze op rolschaatsen tussen de auto’s door, om koffie te brengen tijdens een corona-veilige drive in-bijeenkomst voor ondernemers uit West-Friesland.

Op het boerenbedrijf van Rens en Kitty Kooijman in Schellinkhout, vlakbij Hoorn, stonden de auto’s met hun neuzen naar een stapeltje pallets, vanwaar de deelnemers werden toegesproken. In een toepasselijk koeienpak heette veehouder Rens, vijfde generatie op de boerderij, iedereen welkom. Daarna activeerden de deelnemers een zoom-account op hun telefoon waarmee ze de sprekers ook konden volgen met hun auto-raampjes dicht. “We moeten voorzichtig zijn en onze zelfstandigheid niet zomaar teruggeven aan een abstractie als Europa”, zei Jan Hak, eigenaar en directeur van Hak&Partners, dat wereldwijd techniek en advies levert voor de verwerking van voedingsmiddelen. Met getoeter maakten de leden van Ravenstijns bedrijvenclub Jeelink telkens duidelijk hoezeer ze het met de spreker eens waren.

Hans Huibers, voorzitter van de Westfriese bedrijvengroep, ondervroeg Hak over de inkooporganisaties van de grote supermarktketens. “Het zijn maar vier grote partijen die de boeren uitmelken”, reageerde de spreker, die ook bestuurslid is van internationale handelsorganisaties. “Eén partij is Jumbo”, zei hij een beetje onaardig over de keten van beide supermarkten van Ravenstijn. Hak waarschuwde China, waar hij het maoïsme ziet terugkomen en voor toenemend extremisme in het Midden-Oosten. Hij relativeerde de vrees voor de stijgende zeespiegel, hij zei dat planten van CO2 alleen beter groeien en dat het geen enkel gevaar is voor het klimaat. “Maar dat mag niet hardop gezegd worden!” Over het corona-beleid zei hij aan het adres van premier Mark Rutte: “Durf zelf eens een beslissing te nemen.” Waaraan hij toevoegde: “Met alle respect, voor de wetenschappers.” Keer op keer klonk getoeter. Steeds beantwoord met energiek geblaat vanuit de schapenstal.

“We zitten overigens niet in een echte pandemie. Die zullen we nog meemaken!” verzekerde Hak. “Veroorzaakt door suiker! Daar doet de overheid niets tegen: de belangen zijn te groot”, zei hij na afloop, likkend aan een ijsje uit Kooijmans eigen winkel op het boerenerf.

Bron: Telegraaf

handtekening Monique Ravenstijn
 
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lees ook

 
Jumbo Monique neemt ‘eerste de beste aan’ en dat werkt goed
ZWAAGDIJK/HEERHUGOWAARD - Jumbo-Ondernemer Monique Ravenstijn is enthousiast over...
Nieuwe wegen
Nieuwe wegen bewandelen is, buiten superleuk en leerzaam,...